Gorgoroth, Kampfar, Gehenna + supporty Cvinger a Selvans 18.12.2015

Oceňuji, že Obscure promotion relativně nedávno zavedlo možnost koupit si lístek přes jejich web, který vám pak přijde ve formě pdf do emailu. Samozřejmě, že po akci lístek těžko si někam vystavíte, nalepíte, ale těch cca 70 korun ušetřených, mnohem méně námahy oproti vyzvedávání lístku na prodejním místě či dokonce placení dobírky, oproti klasickému předprodeji před weby typu ticketpro, potěší. Objednával jsem takto poprvé, lístkem přišel seznam pokynů, co se všechno nesmí. V případě Obscure promotion naprosto chápu, že mají v podmínkách nelézt na pódium. Co už o trochu méně chápu, že zákaz jakéhokoliv focení, pokud je to výslovné přání skupiny, pak naprosto chápu, pokud to pořadatelská agentura dělá pro ničím nerušený zážitek z koncertu, naprosto v pořádku, ale musí to tam být tedy vyznačeno. Že jsem si lístkem vytiskl i další papír s dvěma zbytečnými pozvánkami na uplynulé koncerty, je drobnost. Jakou módu téměř nesnáším :D, je zákaz kouření na metalových koncertech a to nekouřím cigarety. Zakouřený sál, třetina lidí do sebe klopí piva i to patří k metalovému koncertu. Až to zakáže ta současná či jiná socialistická vláda, tak budiž. Co určitě je v moci pořadatelů či majitelů klubu, z protější budovy příliš svítí reklama, stačilo by zatáhnou závěs, na black metalovém koncertě musí být přece naprostá tma!! :D
Klub Nová Chmelnice již znám týden, tentokrát je klub otevřen od 18:00 a velmi chválím pořadatele, že upravili rozpis pro dojíždějící, ne každý má na to věk, náladu, čas, případně peníze trávit část noci v Praze do prvního ranního vlaku. První skupina je/jsou Cvinger, přiznám se, že jsem o nich nikdy neslyšel, ze začátku mě až trochu děsí ta mizivá návštěvnost, postupně tak 40 lidí dorazilo do sálu. Ze začátku byl zvuk na 2 věci a i to jejich půl hodinové vystoupení v mých očích zkazilo. Hudebně i vzhledově se hodily na dnešní večer  - black metal, podle jejich fb předskakovali tento rok i Marduk.



Další support byli Selvans z Itálie. Sami svůj hudební žánr označují jako Atmospheric | Folkloristic | Black Metal. Již toto označení slibovalo slibný zážitek, v sále již bylo minimálně tak sto lidí. Já velmi oceňuji aktuální informace od Obscuce promotion na facebookových událostech, ale žánr black metal není pro každého, neposlouchají ho jedinci, co musí být na sociálních sítích 9 hodin denně, tudíž po Selvens slyším v publiku rozhovory typu, já jsem netušila, že budou nějaké předskupiny. Předchozí skupina mě příliš nenadchla, to se nedá říct o Selvans, nejvíce mě zaujal zpěvák, nejdříve se na pódium připlazil ve vlčí masce, v průběhu vystoupení vypadalo, že nejspíše skončí v blázinci, myšleno v tom nejlepším slova smyslu. Zklamal mě nabízený merch vystupujících skupin, chtěl jsem si koupit tričko od Gorgoroth, ale měli pouze ve velikostech s a xxl a i vzhled jsem čekal šílenější, tričko-tílka od Kampfart se mi nezdály, tak jsem zklamaně váhal, zda mám něco vůbec koupit, ale vystoupení Selvans mě k tomu skoro donutilo. :) A nakonec i vzhled nabízeného trika. .)




Dostáváme se k první zásadní skupině večera a to norské skupině Gehenna. Všechny tři hlavní skupiny jsou z Norska, norský black metal, slova norský black metal značí, že to bude něco kultovního, něco neopakovatelného. Pro běžného smrtelníka hudba Gehenny k nerozeznání od ostatních black metalových uskupení, pro neznalé vystoupení probíhalo na black metal ve středních a pomalejších tempech. V sále bylo již konečně tak 250 lidí, vystoupení mělo svoji atmosféru, ani trochu nevadil civilnější vzhled členů zmiňované, přes dvacet let působící skupiny.

V rychlosti objednávám dvě piva a razím tentokrát do centra dění, přímo do kotle, již při Gehenně, snad to lze takto počeštit, mlsně obhlížím místa před pódiem. Aktuální album Profan od Kamfar  se mně dost zamlouvá, hlavou se mi honí myšlenky, že je škoda, že budou vystupovat pouze 45 minut. Čekal jsem teda větší pogo než ve 4 lidech, ale publikum jinak mrtvé nebylo. Frontman Dolk si to neskutečně dával, úžasný hlasový rozsah, v těch melodičtějších polohách se až blížil studiových výkonům. Nejvíce mě rozsekaly skladby z nového alba, snad tuhle skupinu uvidím někdy v klubu na živo!

Tusen takk, Praha!!
Zveřejnil(a) KAMPFAR official dne 18. prosinec 2015



Poprvé živě jsem viděl samotné Gorgoroth, hostující zpěvák není nikdo menší než démonický Hoest z Taake! Zlo, nenávist, válka. Takhle má vypadat vrchol večera! Není třeba více slov, to musíte zažít.









1 komentářů:

Author
avatar

Poctivý report z koncertu, asi jste si to dost užil. Jediné bych doporučil zamyslet se více nad jazykovou stránkou textu, zejm. vylepšit stylistiku. Některé věty ne úplně dávají smysl. Zbytečně to celkový dojem kazí a čtenářům znesnadňuje vnímání textu. Ale jinak hodně zdaru!

Reply