Sólstafir 22.5. 2016

Popsat zážitek z koncertu Sólstafir slovy je velmi těžké, to musíte zažít.

Pokud nežijete mimo civilizaci, tak určitě víte, že v ten samý den - v neděli 22.5. se konal v Praze také koncert legendárních AC/DC. Někdo by mohl předpokládat, že návštěvnost na Sólstafir bude tudíž bídná, vždyť si spousta lidí poslouchající rock/metal koupila drahý lístek na poslední koncert AC/DC u nás minulý rok ještě se zpěvákem Brianem. Také jsem měl v plánu jít na AC/DC, ale než jsem se odhodlal ke koupi lístků, tak byly asi během tří dnů vyprodány. Tudíž na 22.5. jsem měl víceméně volno, lístek na Sólstafir jsem koupil prakticky okamžitě v předprodeji v lednu a nakonec to byla i téměř nutná koupě v předprodeji, protože podle Obscure Promotion na místě zbývalo 50 lístků za cenu 650 Kč.

Při nastupování do vlaku mě již zdravili fanoušci AC/DC, Hlavní nádraží v Praze bylo také v obležení fanoušků AC/DC. V paláci Akropis jsem byl poprvé, často se na metalové koncerty orientuji, podle toho, kam míří lidé oblečení v černých mikinách, tričkách, vestách, což tentokrát byla zrada. :D
Klub ale nacházím díky Google Street View bez větších problémů. Před samotným klubem, ještě před jeho otevřením se nachází řada fanoušků Sólstafir, našli by jste zde ortodoxního metalistu, hipstera, gothičku, lidé spíše pohanského než metalového vzezření, samozřejmě řada fanoušků a fanynek s trikem islandského fenoménu. Sál byl otevřen lehce po půl 7, kapela začala hrát v půl 8, informace o dřívějším začátku koncertu byla díky sociálním sítím dostatečně známa. Atmosféru dotvářela i skutečnost, že členové Sólstafir minimálně dvakrát klubem Akropolis šli si pro něco do tourbusu nebo ven zakouřit, žádné hvězdné návyky na druhou stranu fanoušci neměli potřebu je okamžitě otravovat. Absence předkapely je pro mě zatím vždy znamení neopakovatelného zážitku, umožňuje Vám si maximálně vychutnat každou skladbu.

Jejich styl je těžko popsatelný, dříve hráli black metal, teď post rock/metal, sami se definují jako Pink Floyd Metal - Atmospheric Rock 'N Roll - Shoegaze Metal. Na tomto turné i za doprovodu smyčcového souboru a klavíru, setlist byl rozdělený na 2 části. V té první části bylo přehráno celé album Ótta.
Při speciálních událostech, kdy kapela přehrává celé své CD, víte přesné pořadí písní, jinak tomu nebylo ani tentokrát a jak zněla deska Ótta na živo? No jak jinak než dokonale, možná se Vám zdá, že pořád používám superlativy, ale zvuk byl opravdu dokonalý. Nevím přesně čím to bylo, zda tím, že byl jen jedna skupina nebo měli vlastního zvukaře nebo dobrá akustika v paláci Akropolis, nicméně ještě souhra světel a projekce, kde byly k vidění všechny videoklipy k albu, tak projekce islandské přírody vytvářely neskutečnou atmosféru. Publikum bylo velmi ukázněné, při pomalých skladbách byl v sále klid, ale při příchodu muzikantů, dohrání skladby odměnilo kapelu bouřlivými křikem, potleskem. Nevíte, co sledovat dříve, jestli kapelu s nesmírně charismatickým zpěvákem a kytaristou v jedné osobě nebo projekci nebo symfonickou sekci.
Je prakticky jasné, že v sále panovala komornější atmosféra, než na Brutal Assultu, na který se Aðalbjörn Tryggvason nezapomněl se zeptat. Při předposlední Miðaftann Svavar Austman usedá za piáno, graduje první setlist. Málem bych zapomněl poznamenat, že Sæþór Maríus Sæþórsson měl na skladbu Ótta měl připravené banjo.

Následovala asi 20 minutová pauza na přestavbu pódia. Přitom byl promítán pro mě neznámý film Hrafninn flýgur s anglickými titulky. Během tohoto filmu z publika se ozval jenom jeden výkřik, jinak hrobové ticho, je také taková atmosféra v běžném kině?
Druhá, hodinu trvající, část setlistu navazuje na film písní Djákninn. Jsem naprosto u vytržení. Druhá část je spíše o těch starších skladbách, ale black metalové pasáže nečekejte. Přesto bylo již dost okamžiků na menší headbeanging.
Při písni Necrologue se zpěvákovi trochu draly slzy do očí při vzpomínkách na zesnulého známého. Tato skladba byla uvedena jako dosud nehraná na živo.
To musíte zažít!
Předposlední píseň byla Fjara, ovace při začátku a hlavně konci písně neutichaly. Koncert se chýlil k závěru, už ani nevím před kterou skladbou to bylo, ale zpěvák Aðalbjörn Tryggvason si vyžádal 20 sekundovou pauzu, tu narušila jedna slečna s výkřikem I love you. Aðalbjörn velmi potichu do mikrofonu odpovídá: "I love you too." I tyto drobnosti dělaly koncert neopakovatelným.
Například Aðalbjörn neočekávaně políbil jednu slečnu běhen podávání rukou při závěrečné Goddess of Ages, jiné zase během té samé písně tak trochu bez dovolení vzal smartpohone vyfotil sebe a ostatní členy a zase telefon vrátil. Je úžasné, kolik dívek, žen chodí na metalové koncerty a že byly při závěrečné Goddess of Ages slyšet. V prvních řadách si většina lidí podala se zpěvákem ruku.
Co tak říci závěrem? V jednu chvíli Adalbjörn zažertoval, že by do Prahy mohli každý týden, tak snad dorazí příští rok znovu do Prahy. Zdá se Vám 600/650 Kč jako cena lístku hodně na jednu skupinu? Za takový zážitek naprosto v odpovídající cena, nezapomínejte na živý smyčcový a piánový doprovod a vzdálenost Islandu od Evropy. Pivo a hlavně jeho cena moc nenadchla, ale tu až skoro teplotně chladnou atmosféru na skoro 700 návštěvníků to okamžitě odpouštím a to ještě bylo venku odpoledne docela vedro. Tahle dobrý zvuk jsem asi ještě nikdy nezažil, aby kapela byla doprovázena smyčcovým souborem také ne a vidět kratší film na koncertě se mi nikdy nesnilo. Tento zážitek patří nejspíše top 5 koncertů mého života.

Setlist
Album Ótta:
Dágmal
Ótta
Lágnaetti
Rismál
Middegi
Nón
Midaftann
Náttmál

Starší tvorba:
Djákninn
She Destroys Again
Necrologue
Svartir Sandar
Fjara
Goddess of The Ages




Než jsem stačil dopsat tu recenzi, již se objevili názory na echoes-zine.cz nebo fobiawebzine názory, že fanoušci byli hluční, dovolili si na rockovém/metalovém koncertě dokonce křičet a obdivovat svoje idoly nebo si dát jedno pivo. Na hranici s nimi. (ironie)
Autoři těchto "recenzí" by asi asi přáli tak o polovinu méně návštěvníků Akropole a po tom by byla asi ta správná atmosféra, nebyla by žádná vřelá přivítání kapely a mohlo by se nadávat na návštěvnost méně známých skupin, mohlo by se vymýšlet různé teorie, jak ten slepenec AC/DC zkazil návštěvnost. A vůbec by bylo nejlepší, kdyby Sólstafir hráli třeba nějaké úterý v klubu Exis-us pro 80 lidí, to by bylo teprve kvlt. Možná už zde by přítomné dámy nedávaly najevo svoje emoce.