Vedení města ve Valašských Kloboukách donutilo pořadatele zrušit koncert skupin Törr a Root pro údajné šíření satanismu! V článku vzor žádosti o svobodném přístupu k informacím dle zákona 106/1999 Sb. nejenom pro město Valašské Klubouky.


torr_fb
zdroj: https://www.facebook.com/TORR.original/posts/10154104878842218







První postřehy ze sociálních sítí, raději kopírováno beze jména.










A názory druhé strany:


Moje osobní poznámka, na MORu 2015 mě jedna slečna, zaujala v negativním slova smyslu tím, že se jí nelíbilo vystoupení Behemoth (!) z MORu 2014 , kvůli těm obráceném křížům a tak, no bydlela ve Valašských Kloboukách.
____________

Říkal jsem si co naší tvrdě metalové scéně trochu chybí v porovnání se zahraničím např. Polskem, rušení koncertů od pánbíčkářů a s tím spojená ta skvělá reklama na kapely jsem úplně nemyslel.

Status Törru se virálně šíří českým internetem, názory diskuzí ateisticky/normálně smýšlejících občanů.:

nezlobte se na mě, ale tohle mi přijde jako blbost. Kde je v jakékoliv vyhlášce či zákonu napsáno cokoliv o zákazu šíření satanismu? Tohle mi přijde absurdní. A pokud by opravdu nějaké vedení města zakázalo koncert a uvedlo tento důvod, na místě kapel bych se do toho klidně vložil s právníky.

To nejde zrušit koncert kvůli takovým důvodům... lze se bránit za pomoci několika prostředků... některé jsou jen hypotetické... stížnosti na to katolické ministerstvo kultury, ombudsmance, na krajský úřad, na správní soud, ústavní soud... udělat tiskovou konferenci o této události s důkazy a zviditelnit to... no asi se nedomníváte, že to jsou dobré rady, ale zkusit by se to mělo, protože nábožensky věřící a spol. nenápadně utahují okolo krku společnosti oprátku...
____________
Autor tohoto článku ví něco o zákoně o svobodném přístupu k informacím a dovolil si poslat takovýto email (Mohou se přidat i čtenáři tohoto blogu, tato zkušenost není nikdy na škodu.):
Mají povinnost odpovědět do 30 dnů, i když mi třeba pošlou, že se ptám na blbost, uvidí, že veřejnost to nenechá jen tak a že na to jde docela odbornou cestou pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím.
(http://frankbold.org/poradna/kategorie/pravo-na-informace/dotaz/staci-zadat-o-informace-obycejnym-e-mailem)

Komu: podatelna@mu-vk.cz
Jméno
adresa trvalého bydliště
psč město

Město Valašské Klobouky
Masarykovo náměstí 189
766 01 Valašské Klobouky

město 16.11. 2016

Věc :  Žádost o poskytnutí informace podle z. č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů

 Žádám o poskytnutí informace, z jakého důvodu byl zrušen koncert kapel Törr a Root v rámci Helltour 2016 dne 19.11. ve Valašských Kloboukách, který se měl konat v KD Kloboučan.

Ve smyslu § 17 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. žádám o potvrzení předpokládané výše úhrady nákladů, budou-li účtovány. Informaci žádám poskytnout v elektronické podobě na níže uvedenou el. adresu.

S pozdravem,
moje jméno v.r.

Nejlepší reakce na zákaz koncertů Törr a Root, zde citace a snad pomocí webu citace.com správně ocitován:

"O něco detailnější vhled do celé situace mi pak poskytl bubeník Törru, Radek Sladký, kterého jsem zkontaktoval. Podle Sladkého dostal Törr příkaz ke zrušení koncertu již před čtrnácti dny od tamního promotéra. Promotér se poté ještě opakovaně pokoušel domluvit, aby koncert v KD Klobučan nakonec přeci jen mohl proběhnout tak, jak bylo domluveno, avšak vedení města, v čele se starostkou Olšákovou, se postavilo proti a koncert zakázalo a zrušilo. Promotérovi akce navíc bylo ze strany radnice Valašských Klobouk údajně vyhrožováno, že pokud se koncert Törru a Rootu v Klobučanu přeci jen uskuteční, tak že mu město zruší všechny ostatní akce v tomto kulturním domě. Tolik tedy k praktikám těch, kteří chtějí zakazovat hudební akce kvůli údajnému „šíření satanismu“.

Nebude tedy jistě na škodu představit si poněkud blíže politické vedení Valašských Klobouk. Jak už jsem napsal, starostkou je zde Mgr. Eliška Olšáková. Pokud byste tipovali, že městu vládne KDU-ČSL, ODS či TOP 09 (tak jako já), byli byste na omylu. Starostka Olšáková byla zvolena na kandidátce lokálního politického hnutí Kandidátka mladých. Oficiální facebooková stránka Kandidátka mladých – Valašské Klobouky toho o tomto místním politickém uskupení moc neříká, a tak si musíme vystačit s jejich webovou prezentací. Podíváme-li se však na kandidátku tohoto hnutí, zjistíme, že je tvořeno víceméně samými mladými lidmi, a ani jejich program z webových stránek nijak nenasvědčuje tomu, že by se mělo jednat o partu bigotních ultrakonzervativních křesťanů. O to smutnější je pak skutečnost, že koncert zakazuje strana tvořená převážně mladými lidmi."

Sekulární realita České republiky: Valašské Klobouky zakázaly koncert kvůli šíření satanismu. Ateisté ČR: Autor: Honza Werner [online]. 2016 [cit. 2016-11-16]. Dostupné z: http://www.osacr.cz/2016/11/16/sekularni-realita-ceske-republiky-valasske-klobouky-zakazaly-koncert-kvuli-sireni-satanismu/ Doporučuji přečíst celý článek na oscar.cz! ;)



To se dalo čekat, jak jinak než šermování s participací. A jak už někdo na diskuzní stránce ateisté ČR předpovídal: "Jejich odpověď bude ta, že z jejich strany nedošlo ani k povolení ani ke zrušení akce, a že akce byla zrušena po vzájemné= dohodě agentury provozující kulturák či tak něco." Tak se tak stalo. :/ Nezapomínejte, že stojíme proti v určitých věcech inteligentním lidem.